Kodlama, daha basit tabiri ile “programlama”; bilgisayarlı bir sistemin kendi parçalarına ya da kullanıcısına nasıl davranacağını belirleyen ve bilgisayarı yönlendiren komutlardır. Robotik kodlama ise, bir makine üzerinde kodlama yaparak, elektronik devreler yardımıyla da makine sistemine komut verebilme işlemidir. Yani temelde “robot” gibi hareket eden makinelerin nasıl hareket edeceğini önceden robotun aklına yazmak, robotik kodlamadır. Böylece robotlar ortamı ve kendisine gelen emirleri algılar ve robotik kodlama sayesinde ne yapması gerektiğini bilir.

Çocuklara Niçin Robotik Kodlama Öğretmelisiniz?

Robotik kodlama, geleceği oldukça parlak olan bir alan. Artık robotik kodlamayla oluşturulmuş sistemleri hayatımızın neredeyse her alanında kullanıyoruz. Çocuklar, yetişkinlere oranla çok hızlı öğrenebildikleri için geleceği aydınlık olan bu alana erken yaşta aşina olarak yönelebilirler. Çocukların eğlenebileceği şekilde eğitim vermek, bu işi severek yapmalarına ve önlerine bir yol çizmelerine yardımcı olur.

Çocuklara Niçin Robotik Kodlama Öğretmelisiniz?

Robotik kodlamanın önemini fark etmiş pek çok ülke, eğitim sistemlerinde bu alana da yer vererek çocukların erken yaşlarda kodlama ile tanışmalarını sağlıyorlar. Kod yazmanın ise çocuklara faydaları, önü açık olan bu alanla ilgili fikir sahibi olmalarından çok daha fazlası.

  • Kodlama sayesinde analitik ve eleştirel düşünebilmeyi erken yaşta öğrenen çocuklar, ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler akranlarından önde olmayı başarıyorlar. Ezberci eğitime karşı bilgileri öğrenerek kullanmayı öğrenebilirler.
  • Çocukların yaratıcılıkları gelişerek, ellerinde olanlarla ve kafalarındaki bilgi birikimleriyle ortaya yeni şeyler çıkarırlar.
  • Olaylar ve durumlar arasında ilişkiyi sağlayarak çıkarım yapabilir ve pek çok şeyi bu sayede öğrenebilirler.
  • Kodlama, beyni geliştirerek çok yönlü düşünebilmeyi sağlar. Sayısal ve sözel yönde gelişimlerini sağlayan çocuklar, başarıyı yakalayabilirler.
  • Çocuklar, geleceğin mucitleri olabilirler. Büyük işler başaran insanların hayatlarını okumakla kalmayıp, o insanlardan biri olabilirler.

Kodlamaya Başlama Yaşı Kaçtır?

Kodlama, çok büyük bir olaymış gibi algılansa da aslında yazılımın ufak ve temel bir parçası. Bu nedenle çocuğunuz dilerse 5 yaşında bile kodlamayla ilgili temel bilgileri öğrenebilir. Ortalama olarak ideal yaşlar 5-7 yaşlarıdır. Elbette çocuklar kodlamanın bütün yönlerini bu yaşlarda öğrenemezler ancak kodlama öğrenmeye başlamak için ideal yaşlar eğitimciler tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.

Elbette çocuklar sadece kodlamayla ilgilenmemelidir. Bir çocuğun yaşaması gereken her şeyi yaşamalılardır ancak kodlamayı da eğitimlerinin bir parçası haline getirmenin faydaları su götürmez bir gerçektir.

Kodlama Eğitimini Kimler Almalı?

Kodlama eğitimini alması gereken kişiler listesinin başında elbette çocuklar yer alır. Çünkü çocuklar, her konuda öğrenmeye daha açıktır. Temelde zor denebilecek kodlama ve robotik kodlama, eğer küçük yaşta öğrenilirse daha çok geliştirilebilir. Teorik eğitim ile birlikte pratik ve deneyim ile de pekiştirilebilen kodlama bilgisini hayal gücünün sınırları olmayan çocuklara öğretmek, alınacak verimi yükseltir. Çocukların dışında her yaştan insanın alabileceği bir eğitim olan kodlama ve robotik kodlama eğitimi, bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkese uygundur.

Çocuğuma Kod Yazmayı Nasıl Öğretebilirim?

Eğer kodlamayla ilgili ebeveynlerseniz, evde çocuğunuza kodlama ile ilgili eğitim verebilirsiniz. Çok ilginizi çekmeyen bir alansa ve bilginiz yoksa öğretmek kadar önemli başka bir şey daha yapabilirsiniz. O da çocuğunuzu kod yazmaya teşvik etmektir. Çocuklara kod yazmanın önemini ve güzelliğini onların ilgisini çekecek yöntemlerle anlatarak, robotik kodlamayı sevmelerini sağlayabilirsiniz. Çocuğun ilgisini yakalayınca ülkemizde bu alanla ilgili eğitim veren kuruluşlara çocuklarınızı emanet ederek eğlenerek öğrenmelerini ve kendilerine küçücük yaşlarında çok şey katmalarını sağlayabilirsiniz.

Oyun Oynayarak Kodlama Yapmak

Çocukların önüne yaşlarına uygun olmayan bir eğitimle çıkmak, çocuğunuzun meseleden iyice uzaklaşmasına sebebiyet verebilir. Kodlama öğrenmeyi oyunlaştırarak ve seviyeye uygun eğitim veren kurumlara başvurarak çocuklarınızın oyunla kodlamayı öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Piyasada, kodlamayı öğrenmek amacıyla geliştirilmiş ücretli ve ücretsiz olmak üzere pek çok oyun mevcut. Başlarda ücretsizleri seçerek, ileriki dönemde bütçenize uygun oyunları seçebilir ve çocuklarınızın oyun oynarken bir yandan kendilerini geliştirmelerini sağlayabilirsiniz. Rol yapma, strateji gibi türlerde kod yazma oyunları çocukların ilgisini çekecektir. Çoklu oyunculu kod yazma oyunlarıyla çocukların arkadaşlarıyla beraber oynayıp öğrenmesi de mümkün. CodeMonkey, Coding Game, Flexbox Froggy, Flexbox Defence, The Foos, Bistbox, Code Combat, Code Hunt, Ruby Warrior gibi ücretsiz oyunlarla, çocuklarınızın eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Yaşlara Göre Kodlama

Elbette çocuklarınız kendi yaş gruplarına uygun yöntemlerle kodlamayı öğrenebileceklerdir. Çocuklar başlarda oyunlarla ve çeşitli eğlenceli aktivitelerle kodlamanın temellerini kavrayacaklar ve ilerleyen dönemlerde yaş gruplarına uygun olarak hazırlanmış kodlama programlarına katılarak kendilerine birçok artı katabileceklerdir.

5 – 7 Yaş Robotik Kodlama

7 – 11 Yaş Robotik Kodlama

11 Yaş Üstü Robotik Kodlama